Kooikerhondjes zijn vrolijke, actieve hondjes in een aansprekende, gezonde "verpakking". Het zijn lieve en rustige huishonden die ook goed een korte tijd alleen kunnen blijven. Bijna alle kooikertjes willen graag iets doen voor hun baas en ze doen het dan ook vaak heel goed in verschillende hondensporten. Kooikerhondjes zijn niet makkelijk op te voeden, maar wie op de eigenheden van dit ras kan ingaan heeft een geweldig maatje. Juist omdat ze ongeloofelijk snel leren hebben ze een baas nodig die precies weet wat hij doet.
In Nederland hebben ze de naam, niet al te makkelijk te zijn. Ze zouden vaak happen en onbetrouwbaaar zijn in de omgang met kinderen en volwassenen.
Ik heb veel ervaring met hondjes, die volgens de regels van de vereniging gefokt zijn en kom toch heel veel leuke hondjes tegen. Met hondjes zonder stamboom of hondjes van fokkers, die niet aan de gestelde regels kunnen of willen voldoen kan het dan wel een ander verhaal worden. Hier is de socialisatie vaak niet voldoende - de pups groeien bijvoorbeeld in een paardenbox op - en er word ook wel gefokkt met bange ouderdieren. Als de pupkopers dan op visite komen, word een smoesje gebruikt en ze mogen het moederdier niet zien.
Voor honden die volgens de regels van de vereniging gefokt worden, eist de VHNK een gedragsverklaring van fokdieren.
We zijn lid van de Vereniging Het Nederlandse Kooikerhondje .
U kunt hier zien hoe een echte stamboom in Nederland eruit ziet. Hij is geplastificeerd en er hoort een registratiebewijs bij. Deze stamboom maakt dat een hond een rashond is en geen bastaard. Sommige mensen verkopen zogenoemde ‘kooiker-look-alikes’ met een ‘afstammingsbewijs’. Deze hondjes voldoen niet aan de regels van de Raad van Beheer, vaak gaat het om een nest van moederdieren die kort geleden al een nest hadden, die dus zonder de verplichte 12 maanden tussenpauze weer een nest moeten krijgen. Het komt ook voor dat de ouderdieren niet de verplichte gezondheidsonderzoeken hebben.
Ieder jaar in maart houdt de VHNK een nestkeuring. Voor deze dag worden alle hondjes uitgenodigd die in dat jaar 2 jaar oud worden. Vaak zijn de moederhond en de vaderhond ook aanwezig en dat alleen al maakt het interessant om te komen kijken.
De nesten gaan samen in de ring en worden door een keurmeester beoordeelt. Er komt een verslag voor iedere individuele hond maar ook eentje voor het gehele nest, en dat is interessant voor de fokker en de bezitter van de dekreu. Er is ook een dekerueenparade en de fokkers kunnen veel reuen op een plek bekijken en met de bezitter praten.